top of page

Workshop euphoniumsectie

In mei heeft de euphoniumsectie van OFO een workshop gevolgd van Gerd Wensink. Gerd is een begenadigd euphoniumspeler bij o.s. het Orkest van de Koninklijke Marechaussee. Voor deze gelegenheid was ook een aantal deelnemers van het vorige project van OFO uitgenodigd.

Tijdens de workshop kwamen verschillende aspecten van het musiceren aan de orde. Gerd begon met uit te leggen dat een goede warming up belangrijk is. De blazers konden zich daarom meteen uitleven in een aantal rek- en strekoefeningen. Opgewarmd en al kregen ze een kort college over het belang van ademsteun wat meteen in de praktijk kon worden gebracht met een aantal oefeningen. Belangrijk aandachtspunt daarbij was dat het inademen met zo min mogelijk bijgeluiden niet voor iedereen vanzelfsprekend was. Ook het 'buzzen' kwam aan de orde. Al buzzend werden toonladders gespeeld, beginnend op dezelfde toon en glissando’s. Althans dat was de theorie….

De foto's waarop Gerd met zijn hoofd in de zijn handen zit en waarop de euphoniumsectie dat ook doet, is niet omdat we het niet meer zien zitten, maar omdat we een ontspannen ademhalingsoefening deden


Uiteraard werd er ook gemusiceerd waarbij aspecten als samenspel, stemming en hoogteontwikkeling werden behandeld. Tot slot werd al het geleerde in de praktijk gebracht door het repeteren en uitvoeren van het stuk Berceuse van Amy Beach in een mooi arrangement voor 5 euphoniums van Thom Zigterman.

Na afloop werd er onder het genot van een drankje nog gezellig nagepraat aan de keukentafel van Paulien en Marcel Voskamp die hun huis gastvrij beschikbaar hadden gesteld. Dank daarvoor!


Uiteraard ook veel dank voor Gerd. Op een heel prettige manier slaagde hij erin om zijn deskundigheid en expertise aan onze euphoniumsectie over te brengen.


De workshop werd mogelijk gemaakt door het opleidingsbudget van OFO. Tijdens elk project is er budget beschikbaar voor de diverse secties voor het volgen van workshops, groepsrepetities of andere muziek gerelateerde activiteiten.


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page