top of page

Premier Symphony - Alexandre Guilmant

Zoals bij elk werk dat gespeeld wordt door het Open Fanfare Orkest, hoort ook bij de Premier Symphony een achtergrondverhaal. En wie kan dat verhaal beter vertellen dan organist Hayo Boerema?


"Na de Franse revolutie was de orgelcultuur op een dieptepunt beland. Dankzij de orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll kwamen er nieuwe impulsen die uiteindelijk geleid hebben naar een bloeiperiode van Franse orgelmuziek in de 19e eeuw. Dat kwam door de instrumenten die Cavaillé-Coll bouwde, maar ook door zijn contact met de Belgische organist Jacques-Nicolas Lemmens. Cavaillé-Coll stuurde een paar getalenteerde jonge organisten naar hem toe om zich in het vak te bekwamen en zo de gedegen leer van Lemmens naar Frankrijk te halen.

Een van die leerlingen was Alexandre Guilmant (1837-1911). Door zijn spel, zijn kennis van muziek, zijn pedagogische kwaliteiten en zijn composities heeft hij een zeer grote invloed gehad. Als organist was hij verbonden aan de Sainte Trinité in Parijs en als docent was hij werkzaam aan de Schola Cantorum en het Conservatoire Nationale Supérieure.

Zijn eerste sonate op. 42 voor orgel schreef Guilmant in 1875 en deze werd opgedragen aan de Belgische koning Leopold II. Toen er in 1878 een grote zaal werd gebouwd in het kader van de Wereldtentoonstelling, werd daar ook een groot orgel geplaatst, door - uiteraard - Cavaillé Coll. Voor die gelegenheid heeft Guilmant deze eerste sonate bewerkt voor groot orkest en orgel, zodat het in deze zaal kon worden uitgevoerd. Deze versie wordt dan ook aangeduid als ‘symfonie, nr. 1 op. 42’. Tijdens ons concert 𝑃𝑢𝑚𝑝𝑠 𝑎𝑛𝑑 𝑃𝑖𝑝𝑒𝑠 hoor je het groots opgezette eerste deel hieruit (Introduction et Allegro), in een bewerking voor fanfareorkest en orgel."


𝑾𝑨𝑻: concert 'Pumps and Pipes' 𝑾𝑰𝑬: Open Fanfare Orkest o.l.v. Willem van Zee 𝑾𝑨𝑵𝑵𝑬𝑬𝑹: zaterdag 1 juli, aanvang 20.00 uur 𝑾𝑨𝑨𝑹: Laurenskerk Rotterdam 𝑻𝑰𝑪𝑲𝑬𝑻𝑺: via de Laurenskerk

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page