top of page

Apparition de l'église éternelle

Tijdens ons concert ‘Pumps and Pipes’, op 1 juli in de Laurenskerk in Rotterdam, staat onder andere een echt orgelwerk op het programma. Apparition de l'église éternelle (Verschijning van de eeuwige kerk) werd in 1932 geschreven door de Franse componist Olivier Messiaen. Het stuk is geschreven in boogvorm, beginnend in pianissimo (pp) en opbouwend naar een fortississimo (fff) climax met een C-majeurakkoord om dan weer terug te keren naar pianissimo. Rijk gekleurde akkoorden worden afgewisseld met open kwinten, bovenop een dreunende bas die een eenvoudig ritmisch patroon herhaalt.

Het stuk beschrijft de verschijning van de eeuwige kerk, die vervolgens vervaagt. Deze beelden zijn vergeleken met Dante's beschrijving van het inferno.


Op 1 juli speelt Hayo Boerema, vaste organist van de Laurenskerk, Apparition de l’église éternelle op één van de vijf orgels die de kerk rijk is.


𝑾𝑨𝑻: concert 'Pumps and Pipes' 𝑾𝑰𝑬: Open Fanfare Orkest o.l.v. Willem van Zee 𝑾𝑨𝑵𝑵𝑬𝑬𝑹: zaterdag 1 juli, aanvang 20.00 uur 𝑾𝑨𝑨𝑹: Laurenskerk Rotterdam 𝑻𝑰𝑪𝑲𝑬𝑻𝑺: via de Laurenskerk

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page